woensdag 24 oktober 2007

Bedrijven moeten gegevens opslaan....

Als de overheid ze dit verteld krijgt de uitdrukking "met de hakken in het zand" een totaal nieuwe dimensie! Maar wel beschouwd slaan bedrijven al veel gegevens op. Belastinggegevens moeten minstens 7 jaar worden bewaard. Internet en telecommunicatie verkeersgegevens worden 18 maanden opgeslagen. En wat dichter bij huis, de logbestanden op mailservers en fileservers worden net zo lang bewaard tot ze worden overschreven.

Het is meer de schrik dat de bedrijven iets moeten wat ze mogelijk geld gaat kosten als ze het (niet) doen, dan echte onwil. Want de meeste bedrijven en instanties die hun interne processen enigzins op orde hebben doen al aan opslag van gegevens. Volgens het COBIT model hebben ze behoefte aan kwaliteitseisen, financiele eisen en beveiligingseisen. Die zijn te vertalen in een aantal kwaliteitscriteria: effectiviteit, efficiency, vertrouwelijkheid, integriteit, beschikbaarheid, naleving en betrouwbaarheid.

Op basis van deze criteria is het wel mogelijk de eisen op te stellen van de gegevens die bedrijven moeten vastleggen, terwijl dit bedrijfsmatig verantwoord is. Aan de andere kant, waarom zouden ze dat doen? In goed nederlands: "Wat hep ik eran?". Daar hebben ze een punt. Want kosten en baten moeten in verhouding zijn en de bedrijfsvoering gaat voor. Natuurlijk mag het beheer van de opslag (en de gegevens) geen extra inspanning kosten. En de gegevens mogen niet "lekken", omdat dit grote gevolgen kan hebben op forensisch, juridisch en privacy gebied.

Aan de andere kant zitten er ook voordelen aan. Doordat een bedrijf volgens de richtlijnen gegevens vastlegt wordt de kans op een huiszoeking verkleint en wordt slechts een beperkt capaciteitsbeslag gevraagd bij een forensisch onderzoek. Het inrichten van het opslagproces helpt ook bij het nakomen van compliancy wetgeving. En uiteindelijk kan RIVEO gebruikt worden voor de bescherming van de eer en goede naam.

Geen opmerkingen: