maandag 24 september 2007

Bewaarplicht

Ik verwacht dat binnen afzienbare tijd – enkele jaren – er voor de rijksoverheid een IT governance eis komt. Daarbij komt de politieke druk of eis van het vastleggen van “alle” gegevens. Niet alleen over burgers maar ook van ambtenaren. Of dit nu in het kader van IT governance of uit angst voor een terreurdreiging zal plaatsvinden maakt voor het resultaat niet uit – er zal ongecontroleerd veel informatie worden vastgelegd.

Voor een deel bestaat de eis van het vastleggen van alle gegevens al, zoals de 18 maanden bewaarplicht van telecom gegevens en de bewaarplicht van surfgegevens voor ISP's.

Met de overheid als het goede voorbeeld is het niet ondenkbeeldig dat een informatieverzamelend systeem als eerste bij de rijksoverheid wordt ingezet.

De eisen om verkeersgegevens te registreren en langdurig te bewaren nemen steeds verder toe. Samen met de steeds verdergaande automatisering van bedrijfsprocessen, kun je al snel tot de conclusie komen dat ondanks de grote hoeveelheid opgeslagen data er geen informatie uit te halen valt – er is gewoon teveel opgeslagen data.

Door het opstellen van een regelset of een setje voorwaarden waaraan gegevens en situaties moeten voldoen om wel of niet opgeslagen te worden, kan aan een aantal eisen en wensen tegemoet worden gekomen.

2 opmerkingen:

Unknown zei

Ook ik denk dat de overheid een enorme hoeveelheid informatie zal willen c.q. moeten opslaan. Om van die informatie zinvol gebruik te kunnen maken zullen er geweldige en geweldig slimme zoekmachines moeten worden ingezet. Overigens denk ik dat het het slimste zou zijn om in een zo vroeg mogelijk stadium vast te stellen welke informatie niet relevant is en die meteen uit te sorteren. Dat scheelt gigantisch in de toegankelijkheid van de potentieel wel relevante informatie.
Verder vind ik dat de overheid die vanwege publieke belangen als veiligheid informatie wil laten bewaren, zelf voor opslag zou moeten zorgen, als de redelijke termijn gedurende welke dat van de huidige houders/bewaarders/eigenaars van deze informatie kan worden gevergd, voorbij is.

Riveo zei

Wel een interessant uitgangspunt, de overheid zorg laten dragen voor opslag. Maar is dat niet gelijk aan de kat op het spek binden? Laat de overheid maar de middelen aanleveren voor de opslag, dan kunnen de bedrijven het zelf opslaan. Zo loop je ook geen risico op data-mining terwijl niemand daar toestemming voor heeft gegeven. Het is tenslotte eenvoudiger achteraf excuses aan te bieden (als je de gegevens al hebt gescand en gebruikt) dan op voorhand toestemming te vragen.