maandag 2 juni 2008

De laatste risico's

RIVEO kan, maar er zijn wel randvoorwaarden op een hoger niveau die ingevuld moeten zjin. Zoals een overheid die niet bij de gegevens kan van bedrijfsinformatiesystemen die volgens RIVEO zijn ingericht.
Dit is meteen een van de grootste faalkansen. Het hoeft niet per sé zo te zijn dat "de overheid" of "ze" erbij kunnen. Als bij de burger de perceptie bestaat dat het zou kunnen gebeuren, dan is ook RIVEO niet haalbaar.
Een ander probleem ontstaat als de gegevens in handen komen van criminelen of van vreemde mogendheden. Minder grote risico's (maar zeker niet klein!) worden gevormd door fouten in de gegevens die tot verkeerde conclusies leiden, door gelekte gegevens of door gegevens die om wat voor reden dan ook niet meer toegankelijk zijn (verloren, vernietigd of ten onrechte afgeschermd voor de eigenaar).

De laatste risico's zijn relatief eenvoudig te beheersen met technische en andere min of meer normale beveiligingsmaatregelen. Voor de beeldvorming over de overheid bestaat geen andere remedie dan goed communiceren. En zelfs dan moet rekening worden gehouden met samenzwerings- en complottheorieën die de komst van "1984" verkondigen.
Natuurlijk mogen zich geen incidenten voordoen die tot pijnlijk gezichtsverlies leiden. Zoals de constante stroom vermiste dossiers, harde schijven, laptops, usb sticks en backuptapes uit Engeland en de Verenigde Staten.

Geen opmerkingen: