maandag 19 mei 2008

Writers tools

Vandaag hadden wij de eerste bijeenkomst van de Haagsche Studiekring. Het is heel motiverend om je studiegenoten in dezelfde situatie aan te treffen, en met elkaar studietips uit te wisselen. Tijdens de terugkomdag in Eindhoven hebben we al een paar handige tips gekregen voor het verzamelen en catalogiseren van websites en pdf bestanden (Zotero), maar vandaag kwamen er meer handige tips voorbij.

Zoals het gebruik van Dark Room voor het dóórschrijven van je scriptie nadat je al je literatuur klaar hebt liggen. Dit is een rtf-tekstverwerker met geen andere functionaliteit dan een zelf gedefinieerde achtergrondkleur en kleur van het lettertype (Amber of groen op zwart, doet dat je niet ergens aan denken?). Ideaal om door te werken zonder dat je wordt afgeleid door allerlei handige iconen en pratende paperclips. Of door je mailboxindicator. Het vraagt wel de installatie van .NET, maar dat had je al omdat je Paint.NET hebt geïnstalleerd (de veel betere opvolger van Paint).

Ook kwam de problematiek van de bookmarks ter sprake. Want leuke en interessante sites kom je overal tegen, maar hoe houd je enkele tientallen van die dingen nu uit elkaar? Firefox biedt met zijn bladwijzerbeheerder voldoende mogelijkheden een en ander te sorteren. Maar dat is vaak alleen voor de blijverdjes. Eenmalige of gelijksoortige links kun je snel en handig op onderwerp sorteren door per onderwerp een Firefox venster te openen. Iedere site open je dan op een eigen tabblad. En door alles in één keer te markeren als bookmark (in een eigen map) kun je een index opbouwen. Die bookmarkgroup maak je door met de rechtermuisknop op een tabblad te klikken en de optie "Bladwijzer voor alle tabbladen maken" te selecteren. Je kunt vervolgens nog een passende naam opgeven.

Op speciaal verzoek heb ik dit weblog nog voorzien van een RSS-feed (Atom). Kijk maar onderaan.

Succes met de studie!

1 opmerking:

Unknown zei

Gertjan, Bedankt voor de RSS feed, nu mis ik niks meer!